Categories: TREND HABERLERYaşam

Tüm bildiklerinizi unutun! İşte 100 yaşına kadar yaşamanın sırrı!

Bilim adamları 100 yaşına kadar yaşamak için gereken ilk üç yaşam tarzı değişikliğini açıkladılar ve bunlar arasında alkolü bırakmak veya kilo vermek yer almıyor.

Çin’deki sağlık uzmanları, sigara içmemenin, daha fazla egzersiz yapmanın ve çeşitli beslenmenin bir yüzyıla kadar yaşamak için en önemli faktörler olacağını buldu. Araştırmada eğitim, medeni durum ve alkol tüketiminin yaşam süresi üzerinde önemli bir fark yaratmadığını da ortaya çıktı. Araştırmanın en şaşırtıcı detayı ise şehirde yaşayanların da 100 yaşına kadar yaşama şansı kırsalda yaşayanlar kadar fazla.

Şangay’daki Fudan Üniversitesi’nden araştırmacılar, bulgularının çok ileri yaşlarda bile sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın önemini gösterdiğini söyledi ve gelişmek için asla geç olmadığını vurguladı.

Yaşamın ilerleyen dönemlerindekiler için özel yaşam tarzı iyileştirme stratejilerinin tasarlanması gerektiğini ve sağlıklı yaşamın faydalarının her yaştan insana tanıtılması gerektiğini eklediler.

Ayrıca politika yapıcıları, insanların ileriki yaşlarda daha kilolu olmanın faydalarını bilmeleri için yaşı hesaba katan yeni bir BMI puanlama sistemi tasarlamaya çağırdılar.

Araştırma nasıl yapıldı?

Araştırmacılar, 80 yaş ve üzeri 5.222 kişiyle ilgili ayrıntılı verileri inceledi. Bunlardan 1.454’ü 100 yaşına ulaşmıştı.

Her kişiye, kendi bildirdikleri sigara içme, içki içme ve egzersiz alışkanlıklarının yanı sıra diyet çeşitliliği ve vücut kitle indeksine (BMI) dayalı olarak 0’dan 10’a kadar bir ‘sağlıklı yaşam tarzı puanı‘ verildi.

Bir kişinin BMI’si, kilogram cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanabilir. Birinin aşırı kilolu veya zayıf olup olmadığına dair kaba bir tahmin verebilir.

Jama Network Open dergisinde yayınlanan çalışma, daha yüksek sağlıklı yaşam bilgisine sahip olanların 100’e ulaşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu buldu.

Hiç sigara içmemiş, her zaman düzenli egzersiz yapan ve dengeli beslenmeyi sürdüren insanlar en iyi şansa sahipti.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Deniz Temur

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

4 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

4 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

4 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

4 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

5 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

5 saat ago