Categories: Yerel Haberler

‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği’ gerçekleşti

Ay Gözlem Etkinliği’ne katılan aileler de çocukları da etkinlikten oldukça memnun ayrılarak, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni sık sık ziyaret edeceklerini kaydettiler. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren geleceğin bilim insanları ve aileleri Ay’ı seyre dalarken, böyle bir deneyim yaşamanın da keyfini sürdüler.
Ay Gözlem Etkinliği’ne geçen katılımcılar, astronomlar eşliğinde hem 2 adet mobil teleskop hem de Gözlemevi’nde yer alan 1 adet ana teleskop ile Ay’ı gözlemlediler. Ay’ın ilk dördün evresi, gök bilim meraklılarını kendisine hayran bıraktı. Katılımcılar gözlem esasında da gök bilimi ile merak ettiklerini astronomlara sorarak, bilgi edindiler. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Ay Gözlem Etkinlikleri, periyodik olarak devam edecek.

Akşam saat 20.30’da başlayarak, 23.00’a kadar süren etkinlikte ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun konuşmasının ardından, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde astronom olarak görev yapan Yonca Karaca tarafından ‘Ay’ konulu bir sunum yapıldı. Sunumu katılımcılar büyük bir ilgi ile dinlediler. 600 kişinin kayıt yaptırdığı etkinlikte, 600’den daha fazla katılımcı yer aldı. Bugüne kadar 90 bin ziyaretçinin ziyaret ettiği Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi tarafından önümüzdeki aylarda da yaylalarda gözlem şenliklerinin yapılması planlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci gözlem etkinliğini gerçekleştirerek, ay gözlemi yaptıklarından söz etti. Etkinliğe çok yoğun bir talep olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Zorlu, “Ay Gözlem Etkinliğimizi sosyal medya hesaplarımızdan duyurduğumuzda 500 kişilik bir kontenjan belirlemiştik ve inanılmaz bir talep geldi, telefonlarımız kilitlendi. Etkinliğimize 600 civarında kayıt oldu ama bunun da üzerinde vatandaşımız ve çocuğumuz gözlem yapmaya geldi. Bu da bizim için çok mutluluk verici bir olay. Zaten İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz gündüzleri de oldukça yoğun ilgi görüyor. Bunu gece gözlem etkinlikleri ile de taçlandırdık” dedi.

“İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni bugüne kadar 90 bin ziyaretçi ziyaret etti”

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin yaklaşık 7 ay önce açıldığından ve bugüne kadar da 90 bin civarında ziyaretçinin merkezi ziyaret ederek, etkinliklere katıldığından bahseden Dr. Zorlu, “İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz yaz dönemine 4 tane atölye ile birlikte girecek. Bu atölye çalışmalarında sona geldik. Zaten bu hafta okullar da kapanıyor. Bundan sonraki süreçte atölyelerimizde çocuklarımız gelerek burada etkinlikler gerçekleştirecekler” diye belirtti.

Vatandaşların atölyeler ve bundan sonra gerçekleştirilecek olan gözlem etkinlikleri ile ilgili duyuruları Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından takip edebileceğini de vurgusunu yapan Dr. Zorlu, “İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin sadece Mersin’de değil, bölgede de oldukça önemli bir ilgi duyduğunu görüyoruz. İklim ve Çevre Bilim Merkezi fikrinin ortaya atılması ve bu noktaya gelmesi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in bugünleri o zamandan öngörerek hazırlamış olduğu bir projeydi. Sanırım bu gözlem etkinliği ve atölyelerle birlikte bu fikrin ne kadar önemli olduğu ve başarıya ulaştığını görüyoruz. Bu da tabi bize gurur veriyor” ifadelerine yer verdi.

“Ay’ı yakından görmek çok güzel bir duyguydu”

11 yaşındaki Dora Mireş, Ay’ı gözlerken oldukça heyecanlandığını söyleyerek, “Ay’ı yakından görmek çok güzel bir duyguydu. Açıkçası heyecanlandım, mutlu oldum. Yakından tanımayı çok istiyordum” dedi. İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ve etkinlikleri çok sevdiğini söyleyen Mireş, bilim insanı olmak istediğini ifade ederek, “Bence çok güzel bir yer. Benim için heyecan doluydu. Ben büyüyünce bilim insanı olmak istiyorum ve o yüzden benim için çok keyifliydi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Müjde Demir

Recent Posts

Arçelik Enerji Çözümleri TIR’ı 3-4 Ekim’de Adana’da

Arçelik Enerji Çözümleri TIR’ı turunu Adana ile sürdürüyor. 3-4 Ekim’de Adana Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret…

3 dakika ago

Tesla’dan hayal kırıklığı: Araç teslimatları 3. çeyrekte beklentileri karşılayamadı

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın otomobil teslimatları, yılın üçüncü çeyreğinde senelik bazda yüzde 6,4 artmasına…

9 dakika ago

Çarşamba günü TV’de hangi diziler var? İşte 2 Ekim 2024 Çarşamba TV yayın akışı

2 Ekim 2024 Çarşamba günü TV'de hangi diziler var? Kanal D, NOW TV, Star TV,…

11 dakika ago

Google Türkiye’nin “Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi”nin açılışı TEKNOFEST’te gerçekleştirildi

Google Türkiye'nin 2021'de Google Oyun ve Uygulama Akademisi olarak başlattığı proje, yoluna "Yapay Zeka ve…

13 dakika ago

Malatya’da uyuşturucu operasyonu

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda 1 şüpheli yakalandı.

21 dakika ago

Ne limon ne sarımsak, hepsini solladı geçti! Doğal antibiyotik arayanlar sofrasından eksik etmeyecek

Basit bir baharat gibi görünen kekik, bağışıklık sisteminize limon ve sarımsaktan çok daha fazla fayda…

21 dakika ago