Categories: DünyaGündemManşet

2024 yılı dünyanın en sıcak yaz ayı olarak tarihe geçti

Haziran-Ağustos 2024 dönemi boyunca dünya genelinde ölçülen sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece aştı ve Haziran-Ağustos 2023’teki rekoru da 0,66 derece geride bıraktı. Bu gelişme, 2024 yazının küresel ölçekte “en sıcak yaz” olarak nitelendirilmesine yol açtı.

2024 yazı, Avrupa’da da 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece, 2022’deki önceki rekoru ise 1,34 derece aşarak “en sıcak yaz” olarak kaydedildi. Avrupa’da sıcaklıklar, özellikle güney ve doğu bölgelerinde ortalamanın üzerinde seyretti. Ancak, İrlanda ve İngiltere’nin kuzeybatı kesimleri, İzlanda, Portekiz’in batı kıyısı ve Norveç’in güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

Avrupa dışındaki bölgelerde de sıcaklıklar yüksek seyretti. Özellikle Antarktika’nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Afrika’nın kuzeydoğusu, İran, Çin, Japonya ve Avustralya gibi bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde kaydedildi. Ancak, Rusya’nın doğusu, Alaska, ABD’nin doğusu, Güney Amerika’nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

Avrupa’nın batısı ve kuzeyinde yaz yağışlı geçerken, Akdeniz bölgesi ve Avrupa’nın doğusu daha kuru koşullarla karşılaştı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu sıcaklıkların, 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma olasılığını artırdığını belirtti. Burgess, sera gazı emisyonlarının azaltılması için acil önlemler alınmazsa, 2024 yazında görülen aşırı sıcaklıkların insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Raporda ayrıca, 2024’ün “en sıcak yıl” olma olasılığının giderek arttığı vurgulandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yusuf Yıldız

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

6 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

6 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

6 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

6 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

7 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

7 saat ago