Categories: Ekonomi

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

ABD borsalarına 2023 yılında damga vuran rallinin ana itici gücü olan yapay zeka teknolojisinin hisse senetlerini daha ne kadar sürükleyeceği merak ediliyor.

Önde gelen teknoloji analisti Dan Ives, teknoloji hisselerinin en az yüzde 25 oranında artmasıyla 2024’ün ‘Yapay Zeka Yılı’ olacağını öne sürüyor.

Teknoloji hisselerinde yüzde 35’lik artış

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Wedbush Teknoloji Analisti Dan Ives, ABD borsalarında yaşanan rallinin yapay zeka altına hücumunun yalnızca başlangıcı olduğuna inanıyor. Ives’e göre, yapay zeka bağlantılı teknoloji hisseleri için 2023’teki parlak yılın ardından bile yatırımcılar, teknolojinin kurumsal kazançları artırmaya başlamasıyla bu yıl daha fazla kazanç bekleyebilir.

Ives, paylaştığı notta, “Teknoloji hisselerinin 2024’te yüzde 25 artacağına inanıyoruz” diye yazıyor ve şunu ekliyor: “Wall Street ve teknoloji dünyası ‘Yapay Zeka Yılı’nı bekliyor.” En iyi senaryoda Ives, teknoloji hisselerinin 2024 yılında yüzde 35’lik bir artış bile görebileceğini ve Nasdaq’ı 20.000 puanla rekor seviyelere çıkarabileceğini öne sürüyor.

Deneyimli analistin teknoloji hisse senetlerine ilişkin olumlu görüşünün anahtarı basit bir fikre dayanıyor: “Yapay zeka kullanım durumları ‘küresel olarak’ patlama yaşıyor.” Yeni anketlere ve dünyanın dört bir yanındaki teknoloji şirketlerine yaptığı son ziyaretlere dayanarak Ives, Wall Street’teki meslektaşlarının hâlâ bu ‘yapay zeka para kazanma döngüsünün ne kadar hızlı sonuçlandığını önemli ölçüde hafife aldıklarına’ inanıyor.

Her şey gelişen ‘kullanım senaryolarıyla’ ilgili

Son birkaç yıldır Wall Street’te yapay zekanın büyük şirketlerin kârlılığını ne kadar hızlı etkileyeceği konusunda hararetli bir tartışma yaşanıyor. Bazıları, yapay zekanın işletmeler için maliyetleri azaltma ve üretkenliği artırma becerisine ilişkin son dönemdeki abartılı öngörülerin, birçok açıdan haklı olmasına rağmen, biraz erken olduğunu öne sürüyor. Bazı deneyimli piyasa gözlemcilerine göre bu durum, trendi takip etmeyi ümit eden deneyimsiz yatırımcıların bazı ‘riskli’ hisse alımlarına yol açmış durumda. Hatta Amazon CEO’su Andy Jassy bile geçen yaz en son yapay zeka araçlarından bazılarının hâlâ ‘aldatıcı döngü’nün parçası olduğunu ve bunların henüz işletmeler için anlamlı sonuçlar üretemediklerini savunuyor. Bunun yerine Jassy, Amazon’un ‘ürün döngüsü’ndeki yeni nesil yapay zeka araçlarına odaklandığını ifade ediyor.

Ancak Ives gibi daha iyimser uzmanlar, yapay zekanın bu yıl kurumsal kazançları artırmaya başlayacağının kanıtı olarak teknolojinin artan kullanım ivmesine işaret ediyor. Ives, şöyle yazıyor: “Kullanım senaryoları tüm hayalleri gerçekleştirebilecek seviyede ve kesinlikle çok sayıda yapay zeka kullanım durumu var.”

Wedbush’un büyük şirketlerle yakın zamanda yaptığı bir ankette, tüm kuruluşların yüzde 50’sinden fazlası, şirketlerinde üretken yapay zeka için 20 veya daha fazla kullanım alanı olduğuna inanırken, yüzde 80’inden fazlası 10 veya daha fazla kullanım alanı görüyor. Ives, bu anket sonuçlarının, üretken yapay zekayı veri analizinden pazarlamaya kadar her alanda kullanmanın faydalarının işletmeler açısından ‘giderek daha net hale geldiğini’ gösterdiğini savunuyor.

Teknoloji sektörü güçlü bir 2024 yılına hazırlanıyor

Fortune 500 teknoloji şirketi Insight Enterprises tarafından yakın zamanda yaptırılan Harris Anketi, iş liderlerinin yüzde 66’sının şirketlerinin halihazırda özel üretken yapay zeka araçlarını kullandığını ortaya koyuyor.

Insight Baş Kurumsal Mimarı ve CTO’su David McCurdy, veriler hakkında şunları söylüyor: “2024’e girerken hemen hemen her iş lideri, bu teknolojinin kendi operasyonlarını nasıl yeniden şekillendirebileceğine ve yeni iş modelleri yaratabileceğine odaklanmış durumda.”

Ives, bu anketlerin, teknolojinin kullanım alanları genişlemeye devam ettikçe, gelecek yıl yapay zeka harcama gelgit dalgasının daha geniş anlamda tüm teknoloji sektörünün kıyılarına çarpmak üzere olduğunu gösterdiğine inanıyor ve bu da ‘yeni teknoloji boğa piyasasının artık başladığı’ anlamına geliyor. Ives’e göre, teknoloji hisseleri güçlü bir 2024 yılı için hazırlanıyor.

Yapay zeka odaklı hisse senetleri

Büyük teknoloji hisseleri 2023’te partiye liderlik ettikten ve bu yıl faiz indirimi beklentisiyle yükselişe geçtikten sonra Ives, yapay zekanın destek rüzgarlarının çok fazla olduğunu ve 2024’te teknoloji sektöründe çok daha geniş bir yükseliş öngördüğünü belirtiyor.

Peki yatırımcılar yapay zeka patlamasında nasıl yol alabilir? Ives’e göre, yapay zeka bağlantılı büyük teknoloji devlerine sadık kalarak portföylerine birkaç yapay zeka odaklı şirket, bulut yazılım uzmanı ve siber güvenlik oyunu eklemek, kazanan bir kombinasyon olabilir.

Ives, paylaştığı notta, “2024 için favori teknoloji hisseleri Apple, Microsoft, Google, Palo Alto, Palantir, Zscaler, CyberArk, CrowdStrike ve MongoDB” diyerek bu firmaların kurumsal ve tüketici geneline yayılan yapay zeka kullanım örneklerinden yararlanacağını savunuyor.

Ives, makroekonomik faktörler ve kısıtlayıcı Fed politikasına ilişkin korkular nedeniyle gelecek aylarda teknoloji hisselerinin performansında ‘gelişmeler’ olabileceği konusunda uyarıyor. Ives, son olarak, “Yapay zekadan para kazanma, teknoloji sektörünü olumlu bir şekilde etkilemeye başladı ve bu, internetin 1995’teki başlangıcından bu yana görülmemiş derecede gelir artırıcı bir teknoloji devrimi” diyor.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

TEKNOFEST tüm coşkusuyla ilk gününde sona erdi!

Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl Adana’da teknoloji tutkunlarını bir…

2 dakika ago

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde bitkilerin kanser üzerindeki etkileri araştırılıyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğrahan Emsen'in yürütücüsü…

3 dakika ago

Emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor! SGK girişi 1999, 2000 ve 2008 olanlara sürpriz karar!

Yeni emeklilik sistemiyle emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor. SGK girişi 1999, 2000 ve 2008…

11 dakika ago

Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları başladı: Detaylı bilgi…

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin spor alanında öncü kuruluşu Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları…

17 dakika ago

Başakşehir – Rapid Wien maçı şifreli mi şifresiz mi?: İşte Başakşehir – Rapid Wien maçı tarihi saati ve şifresiz yayın bilgileri

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Başakşehir ile Rapid Wien karşı karşıya geliyor. Maçın tarihi, saati ve…

19 dakika ago

Kim Milyoner Olmak İster’de yarışmacıyı zorlayan ‘ha’ sorusu viral oldu!

Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında sorulan 'Ha' kelimesinin sözlük anlamı nedir? Yarışmacıları ve izleyicileri zorlayan…

29 dakika ago