Categories: TREND HABERLERYaşam

1,5 milyar yıllık dev virüsler keşfedildi!

DERYA ÖZGÜR/ABD’nin 3 eyalet sınırlarında yer alan Yellowstone Tabiat Parkı’ndaki kaplıcalarda 1,5 milyar yıllık virüs keşfedildi.

Yellowstone’un jeotermal kaynaklarında geçmişi 1,5 milyar yıl öncesine dayanan dev virüsler bulundu ve bilim insanları bunun Dünya’da yaşamın hangi koşullar altında oluştuğunu ortaya çıkarabileceğini iddia etti.

Virüsler ‘dev’ olarak etiketlendi çünkü normal virüslere kıyasla son derece büyük genomlara sahipler ve insanlar için hiçbir risk oluşturmuyorlar ancak tek hücreli organizmalar oluştuğunda Dünya’daki koşulların nasıl olduğunu açıklayabilirler.

Rutgers Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, virüslerin bakterilerden oluştuğunu, diğerlerinin ise üremek için aşırı ortamlar gerektiren bakterilere benzeyen tek hücreli bir organizma olan arkelere ve mantarlarda bulunan ökaryotlara ait olduğunu buldu.

Daha yeni oldukları düşünülüyordu

Önceki teoriler , kaplıcaların zamanla gelip gitmesi nedeniyle virüslerin daha yeni olduğunu öne sürüyordu ; ancak son çalışma, virüslerin en azından hücresel organizmalar kadar uzun süre yaşadıklarını ortaya çıkardı.

İlk başta araştırmacılar dev virüslerin çok eski olmayacağına inanıyorlardı çünkü kaplıcalar oluşup yok oldukça, bu da virüslerin yeni geliştirilen kaplıcada daha yüksek sıcaklıklar altında yeniden oluşması gerektiği anlamına geliyordu.

Kaplıcalar, magmanın yer altı suyunu ısıtarak buharın ve daha az yoğun sıcak suyun yeryüzündeki çatlaklardan yukarıya doğru yükselmesine, gayzerler ve sıcak su kaynakları oluşturmasına neden olan sönmüş volkanlar üzerinde bulunur.

Son buzulların erimesiyle ortaya çıktı

Yellowstone’un kaplıcaları en az 15.000 yıl önce bölgedeki son buzulların erimesiyle gayzerlerin ortaya çıkmasıyla oluşmuştu; ancak bakteriler bir milyar yıldan fazla bir süre önce de gelişiyordu.

Ancak Science’a konuşan Bhattacharya, bulguların “virüsler ve kaplıcalar arasındaki bağlantıların eski olduğunu” gösterdiğini söyledi .

Virüsler 93 dereceyi aşan sıcaklıklarda, yüksek basınçlarda veya aşırı tuz konsantrasyonlarında gelişiyor ve araştırmacılar bunların kaplıcalardaki kırmızı algleri enfekte ederek çoğaldıklarına inanıyor.

Araştırmacılar, Yellowstone’da yaklaşık 43 derece sıcaklığa ulaşan asidik bir kaplıca olan Lemonade Creek’te DNA’yı analiz etti.

Dere tabanını kaplayan ve Rhodophyta veya kırmızı alg adı verilen kalın yeşil örtüden , yakındaki topraktan ve dere yatağının yakınındaki kayaların arasındaki bölgeden örnekler aldılar.

Araştırmacılar, DNA’nın 3 bin 700 potansiyel virüse ev sahipliği yapan arke, alg (ökaryot) ve bakteri dizilerini içerdiğini buldu; bunların yaklaşık üçte ikisi, insanları enfekte ettiği bilinmeyen dev virüslerdi.

Kaynak: Özel Haber

Deniz Temur

Recent Posts

Süper Lig’de 7. haftanın VAR kayıtları yayınlandı

TFF, Trendyol Süper Lig'de 7. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı.

5 dakika ago

Osmaniye’de feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi…

18 dakika ago

İran’dan İsrail’e füze saldırısı: Kudüs ve Tel Aviv’de patlama ve siren sesleri

İran'dan İsrail'e 100'den fazla füze fırlatıldı. Kudüs ve Tel Aviv'de patlama ve siren sesleri duyuluyor.

33 dakika ago

Alıç sirkesi nedir, nasıl yapılır? İşte evde doğal sirke hazırlamanın püf noktaları!

Sirke yapımı, yüzyıllardır doğal sağlık ve mutfak dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle alıç gibi…

35 dakika ago

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi eylülde zayıfladı: 2024’ün en sert düşüşü yaşandı

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında 0,8 puan düşerek 45 puana…

59 dakika ago

Yeşil domatesin kabukları kelliğe çare oluyor! Bu şekilde uygulayınca saç dökülmesini bitiriyor

Yeşil domatesin sadece turşu olarak tüketildiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Saç dökülmesi ve kepek sorunlarına karşı sunduğu…

1 saat ago